Sok z buraka jest jednym z najzdrowszych i najbardziej wskazanych dla osób o niskim ciśnieniu czy zbyt dużym poziomie cholesterolu. Świetnie łagodzi kaca i może sprzyjać odchudzaniu. Jak go pić i jakie jeszcze ma zalety?
Sok z buraka – właściwości odżywcze. Jak pić sok z buraka?
Najważniejsze korzyści, jakie sok buraczany ma dla naszego zdrowia, wynikają z tego, co zawiera w sobie sam burak i jak szybko wchłania się do krwiobiegu w postaci soku. Duża zawartości kwasu foliowego, żelaza, potasu, betalainy o działaniu przeciwutleniającym, azotany doskonale wpływające na lepszy przepływ krwi i obniżanie wysokiego ciśnienia, a do tego redukowania pierwszych objawów demencji – to dopiero początek.
Sok z buraka to także: niska ilość kalorii (sprzyja odchudzaniu), właściwości przeciwzapalne, duża zawartość witaminy C przyspieszającej gojenie ran i wytwarzanie kolagenu (jędrna i elastyczna skóra), zapobieganie niedokrwistości.
Jak widać, sok z buraka ma liczne właściwości odżywcze i warto po niego sięgać!
Jak pić sok z buraka?
Dobry sok z buraka można zarówno przyrządzić samemu, jak i kupić gotowy do spożycia płyn w sklepach z naturalną żywnością. W domu najlepiej wykorzystać do jego wyciśnięcia sokowirówkę albo wyciskarkę, ale można również zasypać pokrojone buraki cukrem, czekając aż sok puści.
Ważne: z racji na silne obniżanie ciśnienia, sok ten nie jest wskazany dla osób chorujących na nadciśnienie i biorących leki na jego zbicie (zbyt mocne obniżenie nie jest dobrym rozwiązaniem!), na kamice nerkową ale i zmagających się z dną moczanową.